Box 3: rechtsherstel, overbruggingswetgeving en nieuw stelsel (2024)

Het kabinet wil dat er vanaf 2027 een nieuw box 3-stelsel komt. Hiervoor heeft het kabinet een voorstel uitgewerkt. In dit voorstel wordt dan voornamelijk belasting geheven over de werkelijke inkomsten die iemand heeft uit vermogen. Hierdoor betalen mensen met een laag rendement (zoals rente over spaargeld) minder belasting dan mensen met een hoger rendement (zoals koerswinsten op aandelen of crypto of waardestijging van vastgoed).

Rechtsherstel en overbruggingswetgeving

Voor de jaren 2017 tot en met 2022 heeft het kabinet rechtsherstel geboden. Voor de tussenliggende jaren van 2023 tot invoering van het nieuwe box 3-stelsel is overbruggingswetgeving ingevoerd. Daarbij rekent de Belastingdienst met de echte verdeling van spaargeld en beleggingen. Er wordt wel nog gerekend met een vast percentage waar men belasting over betaalt. Deze rendementspercentages worden jaarlijks geactualiseerd. Hierdoor wordt al zo goed mogelijk aangesloten bij het werkelijk behaalde rendement.

Uitspraken Hoge Raad (HR) 6 juni 2024

Wat betekenen de uitspraken van de HR voor belastingplichtigen?

Dat is nu nog niet exact te zeggen. Belastingplichtigen hoeven nu nog niets te doen. Zij worden gevraagd nog even geduld te hebben. Als bekend is of de uitspraak definitief gevolgen heeft voor de belastingaangifte, dan wordt deze pagina aangepast. Belastingplichtigen voor wie de uitspraak gevolgen heeft ontvangen een brief van de Belastingdienst.

De komende tijd onderzoekt het ministerie van Financiën de gevolgen van de uitspraak. Lees ook de eerste reactie van staatssecretaris Van Rij. Het kabinet komt naar verwachting over ongeveer 8 weken (vanaf het moment van de uitspraak) met een uitgebreide reactie. Mogelijk is dan nog niet alles uitgezocht. Dan wordt aangegeven welke mogelijkheden zijn verkend en waar nog eventuele vraagstukken zitten. Daarna moet de politiek hierover een besluit nemen. Dat is aan het volgende kabinet.

Rechtsherstel in box 3 voor jaren 2017 tot en met 2022

Het rechtsherstel geldt voor:

  • de mensen die bezwaar hebben gemaakt over de jaren 2017-2020.
  • alle andere aanslagen over 2017 tot en met 2020 die nog niet waren opgelegd tijdens het arrest van de Hoge Raad.
  • de aanslagen die wel waren opgelegd maar nog niet onherroepelijk vaststonden.
  • alle box 3 belastingplichtigen over de jaren 2021 en 2022.

Belastingplichtigen krijgen rechtsherstel op basis van een berekening die aansluit bij de echte verdeling van spaargeld en beleggingen. Mensen met spaargeld worden belast op basis van de actuele spaarrente.

Voor schulden telt de gemiddelde rente op uitstaande hypotheekschulden in het belastingjaar. Voor beleggingen telt een gewogen gemiddelde van de meerjarige gemiddelde rendementen op obligaties, aandelen en onroerend goed.

Is de nieuwe berekening in het voordeel van de belastingplichtige? Dan ontvangt deze rechtsherstel. Dit gaat om het verschil tussen de oorspronkelijke berekening en de nieuwe berekening.

Niet-bezwaarmakers hebben niet meer de mogelijkheid om tijdig bezwaar in te dienen. De aanslag staat al vast. Toch hoeft u nu niets te doen. Het kabinet voert ‘massaal bezwaar plus’ in voor de niet-bezwaarmakers in de jaren 2017-2020.Het kabinet vraagt aan de Hoge Raad (HR) om uitsluitsel of niet-bezwaarmakers recht hebben op rechtsherstel. Stelt de HR belastingplichtigen in het gelijk? Dan vallen alle niet-bezwaarmakers daaronder. Ook als zij nog geen verzoek tot ambtshalve vermindering hebben ingediend.

Al ontvangen verzoeken worden aangehouden tot de HR een besluit heeft genomen.

Het kabinet heeft in overleg met belangenorganisaties een aantal zaken geselecteerd in de procedure ‘massaal bezwaar plus’. Het kabinet heeft met de belangenorganisaties afgesproken de procedures uit te procederen tot aan de Hoge Raad voor een definitief oordeel. Daarom wacht het kabinet op een uitspraak van de Hoge Raad. Het is niet bekend wanneer de Hoge Raad een uitspraak doet. In de tussentijd hoeft u niets te doen.

Praktische informatie overbruggingswetgeving 2023 tot en met 2026

De rekenmethode is hetzelfde als voor het rechtsherstel, met een paar kleine aanpassingen en verbeteringen. Het kabinet stelt de percentages voor rendement per vermogenssoort (spaargeld, beleggingen of schulden) jaarlijks opnieuw vast. Zo blijven deze zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid liggen.

In de belastingaangifte van 2021 en 2022 gebruikte de Belastingdienst ook nog de oude, oorspronkelijke berekeningsmethode. Daarnaast maakte de Belastingdienst een herberekening op basis van de echte vermogensmix. Als die nieuwe berekening gunstiger was, dan werd uw belastingaangifte automatisch aangepast. Maar u kon ook nog voor de oude berekening kiezen. Sinds 2023 kan dat niet meer.

Praktische informatie toekomstig box 3-stelsel

De vormgeving van het nieuwe stelsel is uitgewerkt in het wetsvoorstel voor de Wet werkelijke rendement box 3.

Het kabinet wil dat elk jaar belasting wordt betaald over de echte inkomsten uit vermogen. Dit gaat bijvoorbeeld om rente, dividend, huur en pacht. Ook zalelk jaar belasting worden geheven over de positieve waardeontwikkeling (‘vermogensaanwasbelasting’) van bezittingen in box 3. Bijvoorbeeld koerswinst over aandelen.

Een koersverlies of waardedaling kan worden gecompenseerd met de positieve inkomsten in box 3 in de volgende jaren. U mag de kosten voor een spaarrekening, het beheer van belegging of voor onroerende zaken aftrekken. Voor onroerende zaken in box 3 en aandelen in start-ups zal een ‘vermogenswinstbelasting’ gelden. De waardeontwikkeling wordt dan pas belast als u winst of verlies maakt (zoals bij verkoop).

Het kabinet streeft ernaar dat het nieuwe stelsel per 1 januari 2027 kan worden ingevoerd. Het kabinet heeft de Raad van State gevraagd om een advies te geven op het voorstel.

Deze voorbereidingen zijn al gedaan:

  • Gezamenlijke voorbereiding Belastingdienst met o.a. banken en verzekeraars over gegevens aanlevering.
  • Voorbereiden inrichten proces bij de Belastingdienst voor verzamelen en verwerken van gegevens.
  • Internetconsultatie (liep van 8 september tot en met 20 oktober 2023).
  • Toetsen en adviezen, zoals de Uitvoeringstoets door de Belastingdienst en het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens.

De Raad van State heeft meerdere weken nodig om het advies uit te werken. Deze stappen volgen daarna nog:

  • Aanbieden wetsvoorstel aan Tweede Kamer en behandeling
  • Aanbieden wetsvoorstel aan Eerste Kamer en behandeling
  • Publicatie in het staatsblad: wetsvoorstel is definitief
  • Aanpassing ICT-systemen door o.a. banken, verzekeraars en Belastingdienst
  • Testen gegevensuitwisseling tussen o.a. banken, verzekeraars en Belastingdienst
  • Aanbieden wetsvoorstel aan Tweede Kamer en behandeling
  • Aanbieden wetsvoorstel aan Eerste Kamer en behandeling
  • Publicatie in het staatsblad: wetsvoorstel is definitief
  • Aanpassing ICT-systemen door o.a. banken, verzekeraars en Belastingdienst
  • Testen gegevensuitwisseling tussen o.a. banken, verzekeraars en Belastingdienst

Documenten

  • Factsheet voorstel nieuw stelsel box 3 In deze factsheet staan 4 rekenvoorbeelden over het voorstel voor het nieuwste stelsel van box 3. Factsheet voorstel nieuw ... Brochure | 19-06-2024
  • Kamerbrief verfijning box 3 Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) informeert de Tweede Kamer over maatregelen die het huidige stelsel van ... Kamerstuk: Kamerbrief | 26-04-2023
  • Kamerbrief bij beleidsbesluit rechtsherstel box 3 Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) stuurt het beleidsbesluit voor rechtsherstel in box 3 en de ... Kamerstuk: Kamerbrief | 30-06-2022
  • Kamerbrief over rechtsherstel en overbruggingswetgeving box 3 Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst)gaat in op de gemaakte keuzes uit verschillende mogelijkheden voor het ... Kamerstuk: Kamerbrief | 28-04-2022
Box 3: rechtsherstel, overbruggingswetgeving en nieuw stelsel (2024)

FAQs

Box 3: rechtsherstel, overbruggingswetgeving en nieuw stelsel? ›

Het kabinet wil dat er vanaf 2027 een nieuw box 3-stelsel komt. Hiervoor heeft het kabinet een voorstel uitgewerkt. In dit voorstel wordt dan voornamelijk belasting geheven over de werkelijke inkomsten die iemand heeft uit vermogen.

Wat is het rechtsherstel box 3? ›

De Wet rechtsherstel box 3 (Herstelwet)

Die wet is bedoeld om, met terugwerkende kracht, de inkomstenbelastingheffing in box 3 over de jaren 2017 tot en met 2022 in overeenstemming te brengen met de uitspraak van de Hoge Raad van 24 december 2021.

Wat is de Overbruggingswet box 3? ›

In de Overbruggingswet box 3 is een bepaling voor peildatumarbitrage opgenomen voor schuiven met overige bezittingen en schulden in een periode drie maanden rondom 1 januari.

Wat is het nieuwe box 3 stelsel? ›

Het nieuwe wetsvoorstel (dat ingaat per 1 januari 2027) inzake box 3 is op 19 juni 2023 aan de Raad van State gezonden. Insteek is dat er moet worden betaald over de daadwerlijke verdiensten, bij onroerend goed moet ook over de waardeontwikkeling belasting worden betaald.

Hoeveel belasting betaal je over 200.000 euro spaargeld in 2024? ›

De vermogensrendementsheffing is de officiële benaming voor de belasting over je vermogen. De Belastingdienst verwacht dat je met dit vermogen (spaargeld en beleggingen) een bepaald rendement haalt. Over dit (veronderstelde) rendement heft de Belastingdienst in 2023 32% (2024: 36%) belasting.

Hoe omzeil ik box 3? ›

Vijf tips om jouw vermogen te verlagen:
  1. Een extra aflossing op de hypotheek. ...
  2. Het volstorten van je jaarruimte. ...
  3. Het doen van schenkingen. ...
  4. Het ineens betalen van de zorgverzekering voor het gezin. ...
  5. Investeer in energiebesparende maatregelen of in groene beleggingen.

Heeft het zin om bezwaar te maken tegen box 3? ›

Als mensen een definitieve aanslag inkomstenbelasting hebben ontvangen waarbij het box 3-inkomen uit meer dan alleen banktegoeden bestaat en ze het daar niet mee eens zijn, moeten ze op tijd een bezwaarschrift indienen. Op tijd betekent hier binnen zes weken na de datum die op de definitieve aanslag staat.

Hoeveel vermogensbelasting betaal je over 100.000 euro? ›

Hoeveel belasting betaal je over €100.000 spaargeld? Je betaalt €159 belasting over €100.000 spaargeld in 2024. Over de eerste €57.000 betaal je niets, dat is je heffingsvrij vermogen. En over de resterende €43.000 betaal je 0,37%, oftewel €159.

Hoeveel belasting betaal je over 250.000 euro spaargeld? ›

Voorbeeld box 3-belasting 2021Totaal
Grondslag sparen en beleggen€200.000 (€250.000 - €50.000)
Voordeel uit sparen en beleggen€6.820 (3,41% x €200.000)
Belastingtarief31%
Verschuldigde belasting€2.114
6 more rows

Wat verandert er in box 3 in 2024? ›

Tijdens de behandeling van het Belastingplan heeft de Tweede Kamer besloten het belastingtarief in box 3 na amendering te verhogen van 32% naar 36% per 1 januari 2024. Het heffingvrije vermogen wordt niet aangepast. Dat blijft € 57.000 (€ 114.000 bij fiscaal partnerschap).

Heb ik recht op teruggave Spaartax? ›

Als u tussen 2017 en 2020 te veel vermogensheffi ng of spaartax betaald heeft, gaat u dat geld mogelijk terugkrijgen. Het gaat in principe om mensen die hun geld gewoon op de bank hebben staan, maar daarover geen cent rente hebben ontvangen.

Hoeveel spaargeld mag je hebben 2025? ›

Hoeveel spaargeld mag je hebben in 2025? Het heffingsvrij vermogen waarover je in 2025 geen vermogensbelasting hoeft te betalen is nog niet bekend. In 2024 bedraagt het €57.000 per persoon. Bij fiscale partners is in 2024 het totale heffingsvrije vermogen €114.000.

Wat als woning in box 3 komt? ›

Zodra een woning in box 3 valt en de hypotheek en andere schulden voor deze woning lager zijn dan de WOZ-waarde of de waarde in het economisch verkeer, wordt de overwaarde opgeteld bij je vermogensheffing in box 3. Dit vermogen valt onder het nieuwe overgangsstelsel Box 3 in dezelfde categorie als beleggingen.

Hoe voorkom ik dat ik belasting moet betalen over mijn spaargeld? ›

De Belastingdienst spreekt over groen sparen wanneer u uw spaargeld aanhoudt bij een bank die deelneemt in bepaalde projecten. In 2023 leveren dergelijke groene beleggingen een vrijstelling van € 65.072 (zonder fiscale partner) of € 130.144 (met fiscale partner). Over dit bedrag hoeft u geen Box 3 belasting te betalen.

Hoeveel spaargeld mag je hebben als je AOW hebt 2024? ›

Vermogen en AIO

Als u alleen woont geldt een maximumbedrag van € 7.575, en als u met uw partner of met een kind (jonger dan 18 jaar) woont € 15.150 (bedragen voor 2024). Heeft u meer vermogen? Dan kunt u geen AIO-aanvulling krijgen.

Wat heeft de gemiddelde Nederlander op zijn spaarrekening? ›

Uit de meest recente data (2022) van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlandse huishoudens gemiddeld € 49.500 aan bank- en spaartegoeden bezitten.

Wat is de herstelwet box 3? ›

Het onderhavige wetsvoorstel regelt het rechtsherstel voor deelnemers aan de massaalbezwaarprocedures over de jaren 2017 tot en met 2020 en voor aanslagen van alle andere belastingplichtigen die nog niet onherroepelijk vaststonden op 24 december 2021 of op die datum nog niet waren vastgesteld (waaronder aanslagen over ...

Heb ik recht op teruggave Spaartaks? ›

Als u tussen 2017 en 2020 te veel vermogensheffi ng of spaartax betaald heeft, gaat u dat geld mogelijk terugkrijgen. Het gaat in principe om mensen die hun geld gewoon op de bank hebben staan, maar daarover geen cent rente hebben ontvangen.

Wat is rendement volgens rechtsherstel? ›

De nieuwe methode berekenen we volgens het Rechtsherstel. Deze methode gaat uit van uw daadwerkelijke verdeling van vermogensbestanddelen. We gebruiken fictieve rendementspercentages die dichtbij de werkelijke rendementspercentages van uw vermogensbestanddelen ligt.

Heb ik recht op compensatie box 3? ›

Het kabinet heeft uiteindelijk besloten om geen compensatie te bieden aan de niet-bezwaarmakers. Volledige compensatie kost € 4,1 miljard, waarvan meer dan de helft terecht zou komen bij belastingplichtigen met een vermogen in box 3 van meer dan € 200.000.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 5986

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.