Het kabinet wil dat er vanaf 2027 een nieuw box 3-stelsel komt. Hiervoor heeft het kabinet een voorstel uitgewerkt. In dit voorstel wordt dan voornamelijk belasting geheven over de werkelijke inkomsten die iemand heeft uit vermogen. Hierdoor betalen mensen met een laag rendement (zoals rente over spaargeld) minder belasting dan mensen met een hoger rendement (zoals koerswinsten op aandelen of crypto of waardestijging van vastgoed).
Rechtsherstel en overbruggingswetgeving
Voor de jaren 2017 tot en met 2022 heeft het kabinet rechtsherstel geboden. Voor de tussenliggende jaren van 2023 tot invoering van het nieuwe box 3-stelsel is overbruggingswetgeving ingevoerd. Daarbij rekent de Belastingdienst met de echte verdeling van spaargeld en beleggingen. Er wordt wel nog gerekend met een vast percentage waar men belasting over betaalt. Deze rendementspercentages worden jaarlijks geactualiseerd. Hierdoor wordt al zo goed mogelijk aangesloten bij het werkelijk behaalde rendement.
Uitspraken Hoge Raad (HR) 6 juni 2024
Wat betekenen de uitspraken van de HR voor belastingplichtigen?
Dat is nu nog niet exact te zeggen. Belastingplichtigen hoeven nu nog niets te doen. Zij worden gevraagd nog even geduld te hebben. Als bekend is of de uitspraak definitief gevolgen heeft voor de belastingaangifte, dan wordt deze pagina aangepast. Belastingplichtigen voor wie de uitspraak gevolgen heeft ontvangen een brief van de Belastingdienst.
De komende tijd onderzoekt het ministerie van Financiën de gevolgen van de uitspraak. Lees ook de eerste reactie van staatssecretaris Van Rij. Het kabinet komt naar verwachting over ongeveer 8 weken (vanaf het moment van de uitspraak) met een uitgebreide reactie. Mogelijk is dan nog niet alles uitgezocht. Dan wordt aangegeven welke mogelijkheden zijn verkend en waar nog eventuele vraagstukken zitten. Daarna moet de politiek hierover een besluit nemen. Dat is aan het volgende kabinet.
Rechtsherstel in box 3 voor jaren 2017 tot en met 2022
Het rechtsherstel geldt voor:
- de mensen die bezwaar hebben gemaakt over de jaren 2017-2020.
- alle andere aanslagen over 2017 tot en met 2020 die nog niet waren opgelegd tijdens het arrest van de Hoge Raad.
- de aanslagen die wel waren opgelegd maar nog niet onherroepelijk vaststonden.
- alle box 3 belastingplichtigen over de jaren 2021 en 2022.
Belastingplichtigen krijgen rechtsherstel op basis van een berekening die aansluit bij de echte verdeling van spaargeld en beleggingen. Mensen met spaargeld worden belast op basis van de actuele spaarrente.
Voor schulden telt de gemiddelde rente op uitstaande hypotheekschulden in het belastingjaar. Voor beleggingen telt een gewogen gemiddelde van de meerjarige gemiddelde rendementen op obligaties, aandelen en onroerend goed.
Is de nieuwe berekening in het voordeel van de belastingplichtige? Dan ontvangt deze rechtsherstel. Dit gaat om het verschil tussen de oorspronkelijke berekening en de nieuwe berekening.
Niet-bezwaarmakers hebben niet meer de mogelijkheid om tijdig bezwaar in te dienen. De aanslag staat al vast. Toch hoeft u nu niets te doen. Het kabinet voert ‘massaal bezwaar plus’ in voor de niet-bezwaarmakers in de jaren 2017-2020.Het kabinet vraagt aan de Hoge Raad (HR) om uitsluitsel of niet-bezwaarmakers recht hebben op rechtsherstel. Stelt de HR belastingplichtigen in het gelijk? Dan vallen alle niet-bezwaarmakers daaronder. Ook als zij nog geen verzoek tot ambtshalve vermindering hebben ingediend.
Al ontvangen verzoeken worden aangehouden tot de HR een besluit heeft genomen.
Het kabinet heeft in overleg met belangenorganisaties een aantal zaken geselecteerd in de procedure ‘massaal bezwaar plus’. Het kabinet heeft met de belangenorganisaties afgesproken de procedures uit te procederen tot aan de Hoge Raad voor een definitief oordeel. Daarom wacht het kabinet op een uitspraak van de Hoge Raad. Het is niet bekend wanneer de Hoge Raad een uitspraak doet. In de tussentijd hoeft u niets te doen.
Praktische informatie overbruggingswetgeving 2023 tot en met 2026
De rekenmethode is hetzelfde als voor het rechtsherstel, met een paar kleine aanpassingen en verbeteringen. Het kabinet stelt de percentages voor rendement per vermogenssoort (spaargeld, beleggingen of schulden) jaarlijks opnieuw vast. Zo blijven deze zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid liggen.
In de belastingaangifte van 2021 en 2022 gebruikte de Belastingdienst ook nog de oude, oorspronkelijke berekeningsmethode. Daarnaast maakte de Belastingdienst een herberekening op basis van de echte vermogensmix. Als die nieuwe berekening gunstiger was, dan werd uw belastingaangifte automatisch aangepast. Maar u kon ook nog voor de oude berekening kiezen. Sinds 2023 kan dat niet meer.
Praktische informatie toekomstig box 3-stelsel
De vormgeving van het nieuwe stelsel is uitgewerkt in het wetsvoorstel voor de Wet werkelijke rendement box 3.
Het kabinet wil dat elk jaar belasting wordt betaald over de echte inkomsten uit vermogen. Dit gaat bijvoorbeeld om rente, dividend, huur en pacht. Ook zalelk jaar belasting worden geheven over de positieve waardeontwikkeling (‘vermogensaanwasbelasting’) van bezittingen in box 3. Bijvoorbeeld koerswinst over aandelen.
Een koersverlies of waardedaling kan worden gecompenseerd met de positieve inkomsten in box 3 in de volgende jaren. U mag de kosten voor een spaarrekening, het beheer van belegging of voor onroerende zaken aftrekken. Voor onroerende zaken in box 3 en aandelen in start-ups zal een ‘vermogenswinstbelasting’ gelden. De waardeontwikkeling wordt dan pas belast als u winst of verlies maakt (zoals bij verkoop).
Het kabinet streeft ernaar dat het nieuwe stelsel per 1 januari 2027 kan worden ingevoerd. Het kabinet heeft de Raad van State gevraagd om een advies te geven op het voorstel.
Deze voorbereidingen zijn al gedaan:
- Gezamenlijke voorbereiding Belastingdienst met o.a. banken en verzekeraars over gegevens aanlevering.
- Voorbereiden inrichten proces bij de Belastingdienst voor verzamelen en verwerken van gegevens.
- Internetconsultatie (liep van 8 september tot en met 20 oktober 2023).
- Toetsen en adviezen, zoals de Uitvoeringstoets door de Belastingdienst en het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens.
De Raad van State heeft meerdere weken nodig om het advies uit te werken. Deze stappen volgen daarna nog:
- Aanbieden wetsvoorstel aan Tweede Kamer en behandeling
- Aanbieden wetsvoorstel aan Eerste Kamer en behandeling
- Publicatie in het staatsblad: wetsvoorstel is definitief
- Aanpassing ICT-systemen door o.a. banken, verzekeraars en Belastingdienst
- Testen gegevensuitwisseling tussen o.a. banken, verzekeraars en Belastingdienst
- Aanbieden wetsvoorstel aan Tweede Kamer en behandeling
- Aanbieden wetsvoorstel aan Eerste Kamer en behandeling
- Publicatie in het staatsblad: wetsvoorstel is definitief
- Aanpassing ICT-systemen door o.a. banken, verzekeraars en Belastingdienst
- Testen gegevensuitwisseling tussen o.a. banken, verzekeraars en Belastingdienst
Documenten
- Factsheet voorstel nieuw stelsel box 3 In deze factsheet staan 4 rekenvoorbeelden over het voorstel voor het nieuwste stelsel van box 3. Factsheet voorstel nieuw ... Brochure | 19-06-2024
- Kamerbrief verfijning box 3 Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) informeert de Tweede Kamer over maatregelen die het huidige stelsel van ... Kamerstuk: Kamerbrief | 26-04-2023
- Kamerbrief bij beleidsbesluit rechtsherstel box 3 Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) stuurt het beleidsbesluit voor rechtsherstel in box 3 en de ... Kamerstuk: Kamerbrief | 30-06-2022
- Kamerbrief over rechtsherstel en overbruggingswetgeving box 3 Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst)gaat in op de gemaakte keuzes uit verschillende mogelijkheden voor het ... Kamerstuk: Kamerbrief | 28-04-2022